Articole

Eficienta energetica

Eficienta energetica este un termen foarte vast care insumeaza o multime de alte domenii (ex. industrie, transporturi, constructii, energie etc).

In sectorul energetic obiectivul este acela de a asigura necesarul de energie atat in prezent, cat si pe termen mediu si lung, la un pret cat mai scazut, in conditii de calitate, siguranta in alimentare, cu respectarea principiilor dezvoltarii durabile.

Cateva puncte / aspecte ale dezvoltarii durabile:

  • – producerea energiei pe baza de resurse regenerabile;
  • – promovarea producerii de energie electrica si termica in centrale cu cogenerare, in special in instalatii de cogenerare de inalta eficienta;
  • – reducerea impactului negativ al sectorului energetic asupra mediului inconjurator;
  • – utilizarea eficienta a resurselor energetice primare.

Cogenerarea defineste producerea concomitenta, cu aceeasi instalatie a energiei termice si electrice.

Eficienta energetica a cladirilor reprezinta o prioritate, deoarece majoritatea constructiilor existente au probleme cand vine vorba de eficienta energetica. O casa bine izolata este confortabila, acumuleaza mai putin praf si polen la interior.

Cele mai mari pierderi de caldura sunt inregistraret la nivelul peretilor exteriori, urmand apoi in ordine descrescatoare acoperisul, podeaua, fisurile peretilor si ferestrele.

Confortul higrotermic – nivel de temperatura si umiditate optim, se realizeaza cu ajutorul consumului de energie (incalzirea spatiului iarna si reacirea acestuia vara).

Printre cele mai importante avantaje ale unei constructii eficiente energetic se innumara costurile mici de constructie si intretinere, confortul climatic interior, eficienta energetica indelungata, protejarea climei.

Constructia unei case eficiente energetic se realizeaza prin proiectarea unei structuri compacte, construirea acesteia cu fata catre soare, evitarea puntilor termice, climat interior sanatos.

Constructiile din BCA sunt eficiente din punct de vedere energetic si au costuri de intretinere minime. Randamentul termic ridicat este dat de continutul mare de aer din structura sa. BCA-ul asigura o temperatura constanta in interior, fara sa apara variatii mari intre anotimpuri, astfel incat costurile de racire si incalzire vor fi minime. Constructiile din BCA asigura eficienta termica inca din fata de zidarie, fara sa mai nevoie de un strat termoizolant suplimentar la exterior, coeficientul termic al acestui material fiind cuprins intre 0,10 W/mK si 0,14 W/mK.

Materiale eficiente energetic: otelul reciclat, placa de ciment izolata, spuma poliuretanica rigida pe baza de plante, baloturi de paie, acoperisul rece, panouri structurale izolante, geamuri low-e, panouri izolate sub vid, pamantul.

1
  Related Articles

Comentarii

  1. gratuit 2016  ianuarie 4, 2016

    oferim servicii de eficienta energetica cu monitorizare continua, gratuit. Garantam reducerea costurilor cu 10-30 % dupa identificarea consumatorilor.

    raspunde

Adauga un Comentariu