Sere profesionale

Definitie Sera : “Constructie speciala cu acoperis (si cu pereti) din sticla sau material plastic (policarbonat) pentru adapostirea si cultivarea plantelor care nu suporta frigul.” De ce avem nevoie de Sere: deoarece acestea ajuta plantele sa cresca intr-un mediu controlat. Mediul controlat ofera o temperatura constanta, cantitate de apa si nutrienti necesara culturii, cantitatea lumina, aer/ventilare/umiditate si CO2 optima, iar datorita efectului de sera necesarul de energie consumata pentru incalzire este mult redusa. Tipuri de sere:

  • sere profesionale pentru exploatare: acestea se construiesc pe suprafete importante si sunt cu utilizare intensiva. productia acestora aprovizioneaza pietele agroalimentare locale sau la export;
  • sere hobby: construite pe suprafete mici intre 100-500 m2 utilizate pentru culturi diverse recoltate pentru 1-5 familii;
  • sere Expo-Lux: cu un design aparte, diferit in functie de solicitarile clientului. Se utilizeaza si la magazine specializate pentru vanzare de flori;
  • sere fotovoltaice: se pot incadra in sere de expoatare, hobby sau Expo-Lux, avantajul important fiind producerea energiei alternative ce se poate utiliza local sau distribui in retea (off-grid, on-grid). O sera cu sistem fotovoltaic poate deveni independenta energetic si astfel costurile de exploatare fiind mult reduse;
  • sere uscare: datorita efectului de sera este posibila uscarea accelerata a namolului sau altor materiale/produse care necesita dezhidratare.

Rezistenta serelor: proiectarea serelor se efectueaza dupa Normele in vigoare. Astfel constructia unei sere se poate stabili cu exactitate in functie de zona. In general, garantia unei sere este de 10 ani iar termenul de utilizare a acesteia depaseste 50 de ani. Structura serei impreuna cu materialele de acoperire este conceputa a rezista solicitarilor mediului ambiant cum ar fi zapada, vant si seism.

Solarii

Definitie Solar: “Teren agricol, împrejmuit și acoperit cu folii transparente de polietilenă, pentru cultivarea legumelor și zarzavaturilor timpurii.” Solariile isi gasesc foarte multe intrebuintari, cea mai importanta fiind agricultura si cresterea legumelor si florilor. Investitiile in solarii sunt mult mai reduse fata de sere, diferenta majore de asemenea exista. Principala diferenta este garantia si termenul de exploatare. Solariile acoperite cu folie din polietilena (eventual armata cu fibra de sticla – Patilux) au o rezistenta de 3-5 ani. Rezistenta la zapada este de maxim 90 kg/m2, valoare ce ofera o rezistenta importanta fata de solariile construite pana acum 5 ani. Solariile cu folie din polietilena montata in dublu strat gonflata cu aer permit incalzirea pe timp de iarna. Avantajele majore a solariilor sunt: valoarile mici ale investitiei, rapiditatea constructiei (15 zile la 1 hectar), documentatie si aprobari reduse, demontare simplificata.

Modele Sere Agricole

Sera profesionala

Structura metalica zincată a serelor NaTura este compusă din materiale tratate sa reziste umidității excesive si a condensului din sere. Structurile metalice sunt proiectate si avizate MLPAT, pentru fiecare proiect personalizat sunt calculate încărcările de zăpada, încărcările din vant si cele din seism in functie de zona de constructie.

Structura de inalta rezistenta

Fabricata din profile zincate de tip C, Z si Sigma.

Structura pregatita pentru acoperire cu policarbonat sau sticla
Rezistente la elementele din mediu

Suruburile de fixare M20 si M14 sunt de inalta rezistenta din Clasa 8.8 , galvanizate.


PROIECTARE

Proiectul avizat MLPAT faza DTAC (sau PT, DTOE) se realizeaza de catre firma noastra prin proiectanti specializati. Fiecare proiect este personalizat in functie de zona de constructie.

Norme Proiectare: Zonare incarcari la zapada, vant si seism.

Zonare incarcare zapada
Zonare incarcare vant
Zonare seism

Datorita incarcarilor diferite pe zone, prezentate mai sus, avem nevoie de adresa exacta a viitoarei constructii. Astfel este posibil sa calculam cu exactitate costurile de constructie a serei.

Acoperire Sera

Materiale pentru acoperire sere sunt multiple. Principalele materiale utilizate de noi sunt policarbonatul si/sau sticla.

In continuare va prezentam policarbonatul – material foarte rezistent pentru sere:

Policarbonat Celular – cel mai utilizat pentru acoperisuri si pereti sere , in grosime minima de 16 mm.

Pliant Policarbonat Celular: pdf 6,6 Mb

Manual Tehnic Policarbonat Celular: pdf 1,2 Mb

Policarbonat Compact – utilizat pentru sere cu design special. Policarbonatul compact este transparent, similar cu sticla.

Pliant Policarbonat Compact: pdf 426 Kb

Manual Tehnic Policarbonat Compact: pdf 1,3 Mb

Detalii suplimentare SERE Profesionale …

 

Lucrări realizate:

Sera fatada Est

Sera profesionala pe structura metaliza galvanizata acoperita cu policarbonat cu grosimea de 16 mm. Structura metal...

Citeste mai mult !

Structura Sera Profesionala

Structura sera formata din profile zincate. Nave in 2 ape si pereti drepti, cu jgheab comun. Inaltime jgheab: 2,5 m...

Citeste mai mult !

Actuatoare hidraulice deschidere ferestre

Sistem deschidere ferestre si trape pentru ventilare naturala. Fara energie electrica / fara actionare manuala = s...

Citeste mai mult !

Trapa acoperis Sera – video

Vizualizare deschidere trapa acoperis sera pentru ventilare naturala. Sistem deschidere la 24 V, cu motor tip actua...

Citeste mai mult !

Sus